Donderdag 23 Maart 2017 - 08:17

Ingezonden: 16 clubs

De actuele discussie binnen het Vaderlandse voetbal is het inkrimpen van de competitie naar 16 clubs. De grote vraag is of dit inderdaad iets bij gaat dragen aan een hoger niveau. Is het aantal clubs inderdaad het probleem of ligt dit anders?

Jeugdopleiding

Nederland staat bekend als een land met een goede jeugdopleiding. Momenteel hoor je nog steeds dat er veel talent is. Ik ben niet degene die kan beoordelen of dit wel of niet het geval is op individueel gebied, maar durf wel mijn vraagtekens te stellen bij het opleiden van jeugd in algemene zin. Dat wil ik doen aan de hand van de volgende kenmerken:

1. aangeleerd gedrag

2. basistechniek

3. Spelsystemen

4. Jeugdopleiding van veel clubs

1. aangeleerd gedrag:

Wat direct opvalt, is dat veel spelers in Nederland actie’s doen die aangeleerd zijn zonder dat ze weten waarom. Veel spelers weten niet hoe snel ze voor een vrije trap moeten gaan staan van de tegenstander, gaan bij elk duel liggen, spelen elke bal risicoloos terug of breed en rekken tijd bij nul nul. Negen van de tien keer is het niet nodig en in het buitenland zie je dit gedrag zelden. Overbodig en ontneemt elk risico.

2. Basistechniek

Er zijn zat spelers die 1000 keer een bal kunnen hogen of hakjes, maar een bal aannemen of simpel spelen over een afstand van een paar meter is teveel gevraagd. De basistechniek is bij veel spelers gewoon een stuk minder dan jaren terug.

3. Spelsystemen

Wat je bij veel jeugdelftallen ziet, is dat er gespeeld wordt met snelle buitenspelers. Snelheid wordt gezien als een belangrijk wapen. Indien je op de counter speelt, is dat ook zo maar in het moderne voetbal is er nauwelijks ruimte. Snelle buitenspelers opstellen heeft dan ook geen nut en deze spelers mislukken dan ook veelvuldig in het betaalde voetbal. Wil je toch met buitenspelers spelen, dan heb je middenvelders nodig met een steekpass. In de eredivisie alsmede in de jeugd zie je bijna geen speler meer met een steekpass. De jeugdopleiding in algemene zin leidt dus spelers op die je op eredivisie niveau niet nodig hebt.

4. Jeugdopleiding van veel clubs

De teloorgang van het voetbal komt mede door een gebrek aan visie en een gedegen jeugdopleiding. Clubs als Roda, Willem 2, Nac en Nec zijn de laatste jaren in problemen gekomen omdat ze geen jeugd hebben en op financieel gebied niet meer kunnen concurreren met het buitenland. Waar zij het vroeger moesten hebben van het goed scouten van spelers en deze kunnen verkopen, kunnen zij niet langer meer de juiste spelers halen. Het halen van spelers van Manchester city twee is de doodsteek voor de levensvatbaarheid van de clubs. Wil men echt onze competitie verbeteren, dan moet dit worden gestopt. Omdat Jong Ajax, PSV, AZ en Utrecht in de JL spelen of gaan spelen, spelen hun beste jeugdspelers die tegen het eerste aan zitten niet meer bij Helmond Sport, maar bij Jong PSV. De spelersmarkt wordt daardoor kleiner en het niveau van die clubs daalt met het jaar. Verdere uitbreiding hiervan is het de nek omdraaien van de kleinere clubs.

Meer topduels

De ‘top” clubs geven aan beter te worden van meer wedstrijden onderling en niet beter te worden van wedstrijden tegen de kleinere clubs. Ik waag dit te betwijfelen. De laatste weken ( eigenlijk al langer) zie je dat Ajax, Feyenoord en PSV ook van clubs als Utrecht, Heerenveen winnen zonder enig probleem. PSV heeft dit seizoen alleen verloren van Feyenoord en Sparta, Feyenoord van Go Ahead en Ajax van Willem 2, terwijl Roda er gelijk heeft gespeeld. Alle andere clubs waren volledig kansloos. De subtoppers halen dus helemaal geen resultaat tegen de toppers.

Daarnaast is de vraag wat de ambitie is. Aansluiting met Engeland, Spanje en Duitsland kunnen we vergeten omdat de verschillen n de huidige markt onoverbrugbaar zijn. Met de landen erom heen ( Belgie, Oostenrijk, Zwitserland, Turkije) kunnen we ook concurreren al we ons huidige systeem houden. Waarom zouden we alles omgooien, met de vraag of dit ook daadwerkelijk enige zin heeft? Waarom pakken we niet de kunstgrascultuur aan? het ellenlange rondspelen achterin, wat alleen in Nederland zichtbaar is en het totale gebrek aan weerbaarheid? Er is geen enkele club die druk zet en vooruit speelt, creatieve middenvelders zijn uitgestorven en spitsen zijn van een zeer matig niveau.Hetgeen dat het Nederlandse voetbal te bieden heeft zit veel dieper dan het veranderen van de competitie opzet. Ik kan mijn betoog nog veel verder specificeren, maar denkt dat de strekking van het stuk duidelijk is.Share |
comments powered by Disqus