Maandag 19 Maart 2018 - 00:19

Individuele klasse Ajax doet Sparta pijn

Na de overwinning vorige week in Kerkrade staat nu Ajax voor de deur. Twee wedstrijden op rij winnen gaf ons Spartanen zowel vleugels als lucht. De vraag is of wij deze vleugels verder uitslaan om er drie wedstrijden en negen punten van te maken. Om dit te bewerkstelligen koos Advocaat voor de term ‘never change a winning team’ en startte dus met dezelfde elf spelers als in Kerkrade. De maatjes Mühren en Kramer voorin geassisteerd door Thomas Verhaar.

Het jarige Ajax speelde eveneens met dezelfde opstelling, oftewel een gepasseerde Veltman. Dit seizoen zou er geen enkele hoop zijn geweest, maar na de positieve vorm, werklust en een portie agressiviteit kunnen we al heel ver komen tegen het Ajax dat bezig is met het befaamde ‘proces’. Ten Hag heeft dus wat weg van Pastooriaanse uitspraken.

Gevaarlijk

Waar Ajax het balbezit had in de eerste helft, kreeg Sparta duidelijk de kansen. Sparta startte fel en liet Ajax de bal in het bezit hebben. Duidelijk was te zien dat Ajax enorm aanvallend speelde met een centrale verdediger die zich regelmatig op de helft van Sparta bevond. Ajax liet achterin veel gaten vallen en dat maakte Sparta heel gevaarlijk. Zo kreeg Mühren een gigantische kans na een mooie hoge steekbal van Verhaar, maar hij schoot te slap in en Onana kon dit schot keren.

Niet veel later combineerde Sparta erop los met een wederom doorgebroken Mühren. Hij legde de bal af op Verhaar en het leek 1-0 te worden, maar de grens stak zijn vlag omhoog voor (randje) buitenspel. De kansen stapelde zich op, want na een vrije trap van Ahannach en een schot van onze linksbuiten vanaf randje zestien, voelde Sparta dat er echt wat mogelijk was en die mogelijkheid werd waarheid. Een corner van Ahannach belandde via het hoofd van Schöne perfect op het hoofd van Kramer, die hard binnenkopte: 1-0!

Snelle domper

De euforie was van korte duur. Springende, zingende en dansende Spartanen waren nog niet uitgejuicht of de gelijkmaker stond al op het bord. Na een prachtige pass was het Neres die de bal teruglegde op de regelmatig uitgefloten Huntelaar en tikte de bal binnen. Ajax zag het als wake-up call en wilde doordrammen. Ze zagen ook de 1-2 gemaakt worden, maar die werd terecht (of onterecht) afgekeurd wegens buitenspel. Zo mochten we enigszins tevreden de rust in gaan, ondanks de domper.

Klasse verschil

De tweede helft verliep een stuk anders dan de eerste helft. Sparta was het helemaal kwijt en dit had niks te maken met de inzet en de motivatie van de spelers. Ajax zette de tweede helft duidelijk een tandje bij en zette Sparta compleet vast. Waar wij een paar vrije trappen op een perfecte plek verprutsen, zie je Schöne en Ziyech deze er feilloos inschieten. Na goals van Schöne (die eerder genoemde vrije trap) en van Kluivert (die simpel binnen kon tikken na een goede actie van Van de Beek) was de mentale dreun te hard voor Sparta. Meevoetballen en de schade beperkt houden leek het enige doel en na twee doelpunten van Ziyech en een tussenstand van 1-5 leek dit doel ook mislukt. De enige meevaller is dat wij ook scoorden uit een vrije trap. Sanusi knalde snoeihard raak en bracht de eindstand op 2-5. Deze stand is wat geflatteerd en dit komt puur door het klasse verschil. Wij hebben een lesje effectiviteit gekregen en daar kunnen wij veel van leren om eventueel de nacompetitie nog te ontlopen.

Geen paniek

Deze nederlaag was natuurlijk te verwachten, maar als het eenmaal zo ver is balen we toch. Ondanks deze domper mogen we allang blij zijn dat we de afgelopen weken zes punten hebben gehaald en de rode lantaarn niet meer dragen. Hinkend tussen twee gedachtes zijn er vele meningsverschillen wat ons doel moet zijn. Geen laatste worden of nacompetitie ontlopen? Eén ding hebben we het liefst en dat is niet degraderen. Of dit nou via de nacompetitie is of niet, over twee weken weer een kans om wat weg te kruipen van die achttiende plek. Dit zal het grootste doel zijn na de overwinning van Roda. Op naar Zwolle!Share |
comments powered by Disqus