Donderdag 14 November 2019 - 08:32

Idee voor uitbreiding stadion

Er zijn er bij die er alleen maar grappen over maken, die er de draak mee steken. Je hebt de doemdenkers die alles bagatelliseren en afkraken. Dan heb je een kleine groep die een nieuw stadion op een andere plek (Schiedam, Alexanderpolder, Nesselande) als enige oplossing zien. Maar het overgrote deel vinden net als ik dat ‘Het Kasteel’, de Sparta straat en de rood-witte strepen, Sparta zijn. Dat maakt ons uniek. Sparta is Rotterdam West/Noord is en voor de velen daarbuiten die zich niet tot Zuid of dat kleine stukje Oost voelen aangetrokken. Respect voor degenen die mee denken, maar roepen dat de tribunes door trekken tot op het veld dé oplossing is, is wel erg simpel gedacht. Denk maar eens aan bereikbaarheid, horeca, toiletten, veiligheid etc . Wat dan wel? Mijn voorstel is: afhankelijk van de toename van supporters het stadion gefaseerd uitbreiden naar 16.000 bezoekers. Horeca en toiletten schieten nu al erg tekort dus ook daar zal veel aandacht aan moeten worden besteed.

FASE-1 HET HOOFGEBOUW EN DE BUSINESSLOGES- EN SEATS

De uitbreiding van het hoofdgebouw zoals voorgesteld begin januari 2019 (figuur 2) , lijkt mij een prima uitgangspunt. Wat dient er verder te gebeuren:

: Begane grond: Hier komen het Supportershome en de Sparta fanshop. Op de eerste en tweede verdieping Business en kantoren (de vier die weg moeten onder de DN tribune!).

B: Businessloges-en seats uitbreiden.

C: Ruimte begane grond vrijhouden voor spelershome (indien fase 4 doorgaat).

FASE-2 UITBREIDING EN AANPASSINGEN DENNIS NEVILLE TRIBUNE

C: Tribune naar achteren uitbreiden en verhogen tot dakhoogte Tonny van Ede tribune (zie figuur 3,4 en 5). 8 rijen stoeltjes plaatsen. N.B. De bomen in de Borgerstraat zijn hoger dan deze tribune, dus de bewoners hebben er geen last van!


D: De kantoren/diensten onder de vakken 11 en 15 verhuizen naar het hoofdgebouw. Dit levert vier ruimtes op die worden verbouwd en ingericht tot horecagelegenheden en toiletten (zie figuur 6).Het bestaande horeca loket kan eventueel hierin worden opgenomen.

E: Regiekamer? Verhuist naar F. Op plek van de Regiekamer, stoeltjes plaatsen.

F: Nieuwe regiekamer, eventueel uitbouwen boven nieuw tribunedeel TVE en DN.

G: Slopen oude toiletten. Dit wordt een tunnel van waaruit de trappen in de gracht zijn te bereiken. Bovendien blijft zo de verbinding tussen de hoekingangen in stand (zie figuur 5).

H: tribunes vakken 12,13 en 14 tot aan het veld uitbreiden (7 rijen stoeltjes). De bestaande trappen worden daarin verwerkt en zijn bereikbaar vanuit de tunnel evenals de nieuwe tribunes(zie figuur 5).

J: deze ruimtes zijn ontstaan door de verhoging van de DN tribune. Ze horen bij de TVE en de kasteeltribune.

FASE-3 UITBREIDING EN AANPASSINGEN BOK DE KORVER TRIBUNE

Is grotendeels een kopie van de DN tribune.

N: Twee kantoren onder vak 26, verhuizen naar het hoofdgebouw. Dit levert twee ruimtes op die worden verbouwd en ingericht tot horecagelegenheden en toiletten (zie figuur 6).Het bestaande horeca loket kan eventueel hierin worden opgenomen.

O: Bestaande toiletten slopen. Dit wordt een tunnel van waaruit de trappen in de gracht zijn te bereiken. Aan het eind van de tunnel een bredere trap en pad omhoog en achter bezoekers vak langs.

P: Vakken 27 en 28 uitbreiden tot aan het veld (7 rijen).

FASE-4 UITBREIDING EN AANPASSINGEN TONNY VAN EDE TRIBUNE

N. Het spelershome en het Supportershome zijn in fase-1 verplaats naar de aanbouw van het hoofdgebouw. Dit levert twee ruimtes op die wordt verbouwd en ingericht tot horecagelegenheden en toiletten (zie figuur 6).Het bestaande horeca loket kan eventueel hierin worden opgenomen.

O en P. DE oude toiletten worden gesloopt en omgebouwd tot tunnel conform de DN tribune. De tribunevakken worden verlengd tot aan het veld en zijn bereikbaar vanuit de tunnel.

FASE-5 KASTEELTRIBUNE

S: Sparta fanshop verhuist naar het hoofdgebouw. Dit levert twee ruimtes op die worden verbouwd en ingericht tot horecagelegenheden en toiletten (zie figuur 6).Het bestaande horeca loket kan eventueel hierin worden opgenomen. Eventueel ook een buitenloket maken voor een (permanente) snackhoek.

T: De oude toiletten een facelift geven.

U: Ook hier zouden de tribunes tot aan het veld verlengd kunnen worden zoals bij de andere tribunes. Alleen wordt het uitzicht voor invaliden dan beperkt.

ALTERNATIEF-1

Als alleen de DN tribune wordt uitgebouwd, de overige tribunes verlengd worden tot aan het veld en de tunnels en horeca voorzieningen worden getroffen zoals op figuur-1, dan kunnen er 3411 toeschouwers + het aantal in de businessloges- en seats meer in het stadion.

ALTERNATIEF-2

Als er geen tribunes worden uitgebouwd, maar wel tribunes verlengd worden tot aan het veld en de tunnels en horeca voorzieningen worden getroffen zoals op figuur-1, dan kunnen er 1447 toeschouwers + het aantal in de businessloges- en seats meer in het stadion.

BEREIKBAARHEID EN PARKEREN

Dit is vooral een geliefd onderwerp bij de doemdenkers. Zelf heb ik nooit langer dan 15 loopminuten van het stadion gestaan. Een aantal keer naar o.a. het Feyenoord, Utrecht en Twente stadion geweest, daar moest ik meestal een half uur lopen naar het stadion. Daar doen ze niet zo moeilijk. Voor de avondwedstrijden staat er een enorm parkeerterrein leeg bij Diergaarde Blijdorp. Mogelijk is een RET pendeldienst bespreekbaar. Bij de Keilerweg is ook heel veel parkeergelegenheid. Mischien een mogelijkheid voor de zondagswedstrijden. En tenslotte zijn er nog de Metro, de tram en Busdiensten.

WAARSCHUWING

In het oosten des land is een voetbalclub met een jaloersmakend groot stadion(24.200 plaatsen). Ze hebben 18.000 seizoenkaarthouders, elke wedstrijd zit het vol en het bier is niet aan te slepen. Toch hebben ze een enorme schuldenlast en moeten ze keer op keer gered worden. Een groter stadion is dus niet altijd zaligmakend! Liever spiegel ik ons aan het AZ van nu. Onder Dirk Scheringa ging het helemaal fout, maar dankzij hem beschikken ze nu wel over een mooi stadion(17.000 plaatsen). Ze hebben net als Sparta een prima jeugdopleiding en zelfs na een ingestort dak hoor je niemand over financiële problemen.

FINANCIERING

Ongetwijfeld zal dit plan door onze immer zuinige Manfred Laros van de tafel worden geveegd als veel te duur. Ja mijnheer Laros, we zullen over grenzen heen moeten stappen. Misschien mevrouw Heineken (3,4 miljard, dat is 4,9 + Negen nullen!) maar eens benaderen. Een flinke bijdrage aan ons stadion in ruil voor de naam Heineken in verlichte zonnepanelen over de hele lengte van de DN tribune. Ik roep maar wat. Als we echt willen groeien en subtopper willen worden, laten we het dan vooral goed doen en niet met een paar rijtjes extra.Share |
comments powered by Disqus