Donderdag 31 Oktober 2019 - 18:34

Hoe duurzaam is Het Kasteel

ADVERTORIAL

Hoe duurzaam is Het Kasteel?

Voetbalclub Sparta is de oudste voetbalclub van Nederland. Het stadion van Sparta, ook wel ‘Het Kasteel’ genoemd behoort ook tot de oudste voetbalstadions van Nederland. De naam is natuurlijk niet voor niets gekozen. De hoofdentree is ook letterlijk een kasteeltje, met twee unieke torentjes die uit 1916 stammen.

Niet het originele stadion

Hoewel de iconische torentjes doen vermoeden dat Het Kasteel een origineel oud stadion is, is dit niet per se zo. Door de jaren heen is Het Kasteel enkele malen gerenoveerd, waarbij in 1998 de grootste renovatie plaatsvond. Het originele kasteeltje met de twee torens bevond zich altijd aan de korte kant van het stadion. Na de renovatie van 1998 werd het voetbalveld een kwartslag gedraaid, waardoor de torens nu onderdeel zijn van de lange kant van het stadion. Deze kant herbergt de Kasteeltribune. Voor de echte fans van Sparta en het stadion geen probleem. Nostalgische herinneringen zijn gebleven, evenals de torens.

Duurzaam ook voor Het Kasteel

Tijdens de renovatie in 1998 werd er nog maar weinig rekening gehouden met de duurzaamheid. Dit speelde toen nog niet. Tegenwoordig liggen de kaarten er anders voor en is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Ook voor Het Kasteel is duurzaamheid erg belangrijk. Vooral tijdens voetbalwedstrijden wordt het stroomnet maximaal verbruikt en kan het geen kwaad dat gedacht wordt aan het zo zuinig mogelijk omgaan met energie. Het jaarlijkse energieverbruik van Het Kasteel is ongeveer 75.000 kilowattuur. Als een groot gedeelte zelf opgewekt kan worden door eigen stroom of op een zuinige wijze wordt gebruikt, scheelt dit enorm veel. De eerste maatregel die is doorgevoerd is dan ook het vervangen van alle verlichting. Oude conventionele verlichting is vervangen door duurzame ledverlichting. Vervolgens werd er een energiecontract afgesloten met de groene energieleverancier Qurrent. Zo is alle verbruikte energie nu groen en wordt energie mede door de LED verlichting op duurzame wijze gebruikt.

Het Kasteel wordt energieleverancier

Het Kasteel is nog verder gegaan. Op het dak van Het Kasteel worden sinds 2017 zonnepanelen geïnstalleerd. De verwachting is dat dit een proces is van twee jaar, waarna in 2020 Het Kasteel niet alleen een voetbalstadion is, maar ook een energieleverancier. Het doel is namelijk, om in 2020 dusdanig veel energie op te wekken met zonnepanelen, dat hiermee het volledige energiegebruik van het stadion gedekt wordt en dat het teveel aan energie aan omliggende huishoudens wordt geleverd. Ga je dus je energie vergelijken en je kiest voor groene stroom? Dan kan het zomaar zijn dat je met Qurrent groene energie van Het Kasteel geleverd krijgt. Energie vergelijken kan sowieso geen kwaad, omdat veel energieleveranciers in rap tempo overschakelen op groene energie.

Duurzame toekomstplannen

De directie van Het Kasteel heeft nog veel meer plannen om zo duurzaam mogelijk te worden. Er wordt momenteel onderzocht om hemelwater op te vangen. Hierdoor kan hemelwater gebruikt worden voor de huishoudens in de wijk Spangen, waar het stadion staat. Er wordt momenteel onderzocht of het mogelijk is om het hemelwater op te slaan onder het parkeerterrein van Het Kasteel. Als dit gerealiseerd wordt, zal Het Kasteel als oudste stadion één van Nederlands meest duurzame stadions worden.Share |
comments powered by Disqus