Dinsdag 19 September 2017 - 22:39

Falen technische staf en spelers leidt tot bekeruitschakeling

De juiste instelling?

Spartanen, er moet een wedstrijdverslag komen en daarom wordt hieronder nog iets getypt over het edele balspel. Maar voetbal is niet alleen een balletje dat rolt. Professioneel voetbal begint met de juiste instelling. Gewoon, scherp aan de aftrap staan. Maar helaas, Sparta toonde vanaf minuut 1 misplaatste arrogantie . ….Wij zijn allemaal eredivisie-spelers en daarom hebben wij toppertjes geen moeite met de nummer 19 van de eredivisie…. De spelers zullen het wellicht niet gedacht hebben, maar dat gevoel leek er wel degelijk ingeslopen te zijn. Het bizar lege stadion inspireerde ongetwijfeld ook niet. Maar is dat een excuus? Nee natuurlijk. Veel Sparta-spelers zullen in de spiegel moeten kijken en dienen te beseffen dat ze het eredivisie-niveau maar net (en voor sommigen geldt: net niet) aan kunnen. Als je dan 10 % minder geeft, dan krijgen dit soort spelers het ook lastig tegen RKC. En dat gebeurde. Onbegrijpelijk en onprofessioneel.

Vaatdoek (1)

Ook de technische staf faalde vandaag. Als trainer is één van je taken om je team scherp aan de aftrap te krijgen. Vooraf zei Alex Pastoor nog: “Tijdens de beker mag je nooit verslappen”. Bij deze geven wij u als gewaardeerde lezer 1 advies. Loop naar uw vaatdoek. Kijk hoe slap die is. En zie daar de wijze waarop Sparta voor de dag kwam.

Vastigheden

Alex Pastoor oreerde vooraf ook nog het volgende: “Het is belangrijk om vastigheden te creëren. Dat gaat het beste wanneer je je elftal intact laat.”

Zoals wel vaker bij Alex Pastoor moeten zijn woorden in de media met een flinke bak zout worden genomen. De trainer wisselde zijn elftal namelijk op 2 plekken: Holst voor Floranus en Spierings voor Dobson. Holst heeft niet de techniek om aanvallend de rechtsbackpositie in te vullen zoals Floranus dat kan en Spierings vult het middenveld compleet anders in dan Dobson. Werken aan vastigheden, daar was dan ook weinig van te merken. Maar er was sowieso niet te merken dat er een eredivisieclub op het veld liep. De achteloze kijker had kunnen denken dat er een rechterrijtje pilsssssleague wedstrijd gaande was.

Spierings

Is er dan helemaal niets positiefs te melden over deze wedstrijd? Jawel, dat is er wel. Zijn naam is Stijn Spierings. De middenvelder is vaak (en vaak ook zeer terecht) bekritiseerd. Als één van de weinigen wist Spierings zich tegen RKC nog een beetje aan het abominabele niveau van zijn teamgenoten te onttrekken. Natuurlijk, hij haalde geen 8. Maar een kleine voldoende, dat verdient hij wel. En dat is knap, want probeer maar eens aardig te voetballen als er 9 slaapwandelaars om je heen staan….niet makkelijk. Spierings deed het dus niet slecht, had eerder al aardige invalbeurten en daarmee solliciteert hij zo langzamerhand naar een basisplaats. Spierings speelde op de plek van Dobson en dat kan natuurlijk niet in de eredivisie. Maar niet uit te sluiten valt dat Pastoor een keer één van de buitenspelers gaat opofferen –Brogno en Goodwin vielen beiden zwaar tegen- en Spierings in een meer vrije rol naast Mühren zal laten opduiken. In ieder geval: Spierings is redelijk bezig.

Roy Kortsmit deed het vandaag ook aardig.

Oh ja, het uitvak liet zich ook goed horen. Complimenten voor de 250 Spartanen die voor 18:30 uur aanwezig waren in Waalwijk en bereid waren in een troosteloze ambiance de ploeg vocaal te ondersteunen. Vaak hadden deze supporters iets moeten regelen met eerder vertrekken van het werk. De supporters werden in de steek gelaten door technische staf en spelers van Sparta.

Afgezien van deze laatste kritische noot.....hopsakee toch maar mooi 3 lichtpuntjes in dit stukje! De schrijver van dit stuk voelt zich al een ware Frank Rijkaard. Frenk voor intimi.

Vaatdoek (2)

De rest van de 9 basisspelers?…..Werp gerust nog eens een blik op uw vaatdoek.

Kansen Ache en Mühren

In de eerste helft was Sparta in het begin nog wel de iets betere ploeg, met name omdat RKC erg terughoudend speelde. Onze club had wellicht zelfs een penalty moeten krijgen na een overtreding op Ache, maar al snel in de eerste helft ging de wedstrijd redelijk gelijk op. Ache kreeg nog wel een kans na een voorzet laag over de grond en de beste kans was voor Mühren. De aanvallende middenvelder liep alleen op de keeper af en probeerde de bal te stiften, maar dat mislukte hopeloos.

Het was erg slecht wat Sparta liet zien, maar omdat RKC een laagvlieger is in de pilssssleague ging het toch nog lang redelijk gelijk op. Sparta had wat meer balbezit, maar kwam niet lekker tot voetballen en verloor teveel duels. Dougall was geen schim van de speler die we de laatste tijd goed zagen voetballen, Mühren speelde matig, Ache leek de duels met minder scherpte in te gaan dan in eerdere wedstrijden, om het over de onzichtbare Brogno nog maar niet te hebben. Chabot, Marfelt en Holst overtuigen eveneens nog niet. Maar RKC durfde weinig. Het was daardoor eigenlijk een zeldzaam saai schouwspel in de eerste helft.

Pastoor voelt duel niet aan

Dan denk je: flinke donderspeech in de rust, extra suikertje in de thee, peper in de reet, flink wat tandjes erbij en gaan met die banaan. Maar de speech, suiker, thee, tanden en bananen waren blijkbaar in Rotterdam achter gebleven. Sparta startte vlak na rust – overigens niet voor het eerst dit seizoen – ontzettend slap. Waar het in de eerste helft nog gelijk op ging, had het fel voor de dag komende RKC in de tweede helft het betere van het spel. Peter van den Berg had duidelijk aangegeven dat zijn ploeg meer initiatief moest nemen.

De Waalwijkers hadden plots wat meer drang voren en Sparta kwam in de problemen. En toen kwam Pastoor in de 57e minuut met een opmerkelijke wissel. Fischer kwam in de ploeg voor Vriends. Een wissel waar de wedstrijd en Sparta absoluut niet op zat te wachten. ‘We’ hadden de felheid van Sanusi nodig, het enthousiasme van Duarte, misschien wel wat opportunisme met Volas. Maar Pastoor voelde de wedstrijd niet aan en koos ervoor om op dezelfde weg door te modderen. Hij leek een al voor de wedstrijd bedachte wissel uit te voeren: Fischer speelminuten gunnen en zorgen dat Vriends zaterdag weer helemaal fit is voor ADO-uit. Met de wissel gaf Pastoor een verkeerd signaal naar de ploeg en veranderde er niets aan de verhoudingen op het veld.

Geklungel

Met Fischer bleef het wedstrijdbeeld dan ook hetzelfde. RKC was in deze fase van de wedstrijd simpelweg beter. Daar veranderde een schot van Mühren in de 58e minuut, die net langs de paal vloog, weinig aan. Integendeel, de 1-0 hing een beetje in de lucht en de Waalwijkse goal viel uiteindelijk ook in de 63e minuut. Het was Dougall die met dom balverlies op het middenveld de tegenaanval van RKC inleidde. Fischer stond op het verkeerde been en legde zijn tegenstander daarna geen strobreed in de weg, Chabot stak nog slapjes zijn been uit zonder een fanatieke poging om de bal te raken, waarna Marfelt zijn tegenstander 2 meter ruimte gaf in het strafschopgebied. De goal was een aaneenschakeling van geklungel, maar vooral de wijze waarop Marfelt zijn tegenstander volkomen uit het oog verloor is zorgelijk. De Deen heeft herhaaldelijk bewezen aardig te kunnen voetballen, maar komt nog niet over als een stevige mandekker.

Sparta speelde al behoorlijk apathisch, maar was na de 1-0 helemaal van slag. In de 78e minuut redde Roy Kortsmit schitterend, anders was de wedstrijd met 2-0 al vroegtijdig ten einde geweest.

Voetballend lukte het niet en het uitvak snakte naar wat opportunisme, maar Pastoor weigerde Volas te brengen. Wel bracht hij Duarte en Verhaar, die beiden overigens niet onverdienstelijk invielen, maar niet het gewenste gevaar voor het doel wisten te stichten.

De wekker en het eindsignaal

De wekker ging dan toch in de 83e minuut. Trrrrringgggggg....Sparta leek even wakker. Er was zowaar wat felheid en iets wat leek op een slotoffensief, waarbij met name Verhaar, Duarte, Spierings, Marfelt en Goodwin kortstondig lieten zien dat Sparta echt wel wat meer voetballende kwaliteiten heeft dan RKC. Dit leidde onder meer tot een schot van Goodwin en aardige een poging van Marfelt. Maar beginnen met voetballen in de 83e minuut: dat is echt veel te laat. Het was in de 90e minuut bovendien ook wel weer over; de 5 minuten blessuretijd waren niet aan Sparta besteed.

De bekerdroom is uiteen gespat door een genante vertoning en 1-0 nederlaag in Waalwijk. Laten we hopen dat Sparta er van leert en zaterdag tegen ADO aast op revanche.

Sparta: Kortsmit, Holst, Vriends (57. Fischer), Chabot (74. Duarte), Marfelt, Dougall, Spierings, Mühren, Brogno (69. Verhaar), Ache, GoodwinShare |
comments powered by Disqus