Zaterdag 19 Oktober 2019 - 13:00

FC Groningen -Sparta voorbeschouwing

De wedstrijd begint zondag om 14:30 uur en staat onder leiding van arbiter Kevin Blom. Deze blonde, knappe, viriele en aardige (misschien helpt het) man wordt geassisteerd door de mannen in het zwart, luisterend naar de namen Van de Ven en Kleinjan. De vierde official is het heerschap Gansner. De VAR is Teuben. Hij wordt bij de camera’s bijgestaan door ene Vlokhoven. Het is maar dat u het weet, voor aleer u afreist naar Groningen. Want als deze mannen een beslissing nemen, krijgt u dat in het Hitachi Capital Mobility Stadion, zoals de Euroborg, officieel heet, op een videowall te zien.

Statistieken

Kijk ook niet op als in de 19e minuut de supporters van FC Groningen gaan staan om het boerenprotest van afgelopen weken te steunen. Hopelijk staan de Sparta-supporters de volle negentig minuten achter het team, want dat zal nodig zijn. Wie waarde hecht aan statistieken, mag vrezen. Wij speelden 33 keer tegen FC Groningen en daarvan wonnen we er slechts 8, verloren we er 15 en speelden we er tien gelijk. Het doelsaldo is negatief uiteraard: 30-54. De grootste nederlaag in Groningen was die op 27 augustus 1980. Toen werd het 5-0. De eerlijkheid gebiedt de voorbeschouwer van dienst te zeggen dat hij die wedstrijd niet kan heugen. Sterker nog, hij was toen nog niet eens geboren. Dat was hij al wel dertien jaar toen we in Groningen de grootste overwinning (4-1) behaalde, op 5 december 1993.

Lelieblanke borsten

Ook herinnert hij zich nog goed de overwinning op Tweede Kerstdag in 2006. De busreis met flashende meiden achterin de supportersbus. Het kerstontbijt in het supportershome hadden ze nog maar net achter de kiezen of ze toonden automobilisten op de wegen naar het noorden hun lelieblanke borsten. Of waren die nog verstopt achter moeilijk te openen beugelbeha’s? Soms is de fantasie sterker dan het geheugen. De ruiten van de bus besloegen. Maar wat donderde het, wij hadden in die tijd een Glazenwasser. En ene Haris Medunjanin. De aanval startte bij hem, ging via Jeffrey Vlug, naar de eens naakt poserende Ivan Cvetkov, naar Dominique van Dijk, naar Edwin van Bueren weer naar Jeffrey Vlug en van weer die Haris Medunjanin naar de glazenwasser. 0-1. Kijk zelf maar: hier Volgens een volger van ITWM is Haris Medunjanin (34) nog steeds actief en speelt hij in de Major League Soccer voor Philadelphia Union.

Boerenmacht

De fanwebsite Boerenmacht stipt in hun voorbeschouwing aan dat in de voorbije interlandperiode enkele FC Groningen-spelers uitkwamen voor hun land. Ajdin Hrustic deed dat voor Australië, Ko Itakura voor Japan, Ahmed El Messaoudi voor Marokko, Deyo Zeefuik en Kaj Sierhuis voor Jong Oranje en Romano Postema voor Oranje -18. Sparta zag Abdou Harroui met datzelfde Jong Oranje een ruime zege (0-4) tegen Jong Noorwegen boeken. Oud-Spartaan Rick van Drongelen scoorde twee keer. De interlandperiode werd door FC Groningen gebruikt om twee oefenwedstrijden te spelen. Eerst werd er met 2-1 gewonnen tegen Preussen Münster (goals Memisevic en El Hankouri) en afgelopen dinsdag werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen de IJsselmeervogels (goal Postema), zo lezen we op Boerenmacht.

De vorige wedstrijd won Groningen van RKC. Warmerdam keerde toen terug bij de selectie van Buijs. Die staat zondag in de basis, is de verwachting. Samir Memisevic is ook bijna weer helemaal fit. Romano Postema zal sowieso niet van de partij zijn, omdat hij met Oranje -18 mee mag naar het WK in Brazilië. Aanvoerder Te Wierik en Ramon Pascal Lundqvist zijn twijfelgevallen. Vooral laatstgenoemde zou niet op tijd fit zijn. Als de Zweed inderdaad niet aan de aftrap staat, staat Mo El Hankouri aan de aftrap, meldt RTV Noord. Memisevic zou voor Te Wierik kunnen spelen.

Vermoedelijke opstelling volgens de boeren en wie zijn wij om dat tegen te spreken:

Padt; Zeefuik, Te Wierik, Itakura, Van Hintum; Matusiwa, El Messaoudi; Hrustic, Lundqvist, Warmerdam; Benschop.

Beschermd

Sparta is itwm. Al een tijdje. En we zijn er terecht trots op. Hoger dan de vijfde plaats is niet reëel, maar waarom niet in de subtop blijven hangen? ‘Dit is gewoon loon naar werken’, zei trainer Henk Fräser in een uitgebreid interview in VI. Daarin vertelde hij ook dat de jonge Fräser thuis beschermd is opgevoed en daarom bescheiden is. Op zichzelf. Het was niet vanzelfsprekend dat onze trainert goed voor een groep zou kunnen staan.

Honger

Fräser stipt aan dat de afstemming in het veld steeds beter verloopt. Met dank aan de immer geprezen Bryan Smeets. In VI geeft onze trainer de Sparta-spelers een beoordeling. Bij Abdou Harroui hoopt Fraser dat die speler eigenlijk niet door krijgt hoe goed ie is. “Dan houdt hij de honger en drive van nu nog even.” Over Ache. “Ragnar wordt het meest onderschat van allemaal. Hij kan met alle andere drie spitsen samenspelen, dat zegt al voldoende. Komt door de arbeid die hij erin legt, zijn duelkracht. Ragnar maakt tegenstanders moe, sleurt met ze, geeft druk. Dat maakt hem speciaal. Hij kan zo hoog springen, bizar. Als het bij hem in de kop goed zit, kan hij veel.”

Ikea-kast

Mooie woorden. Laten we er nog wat mooie woorden aan toevoegen. Sparta werd in VI, door de statistieken man Pieter Zwart, vergeleken met Atletico Madrid. Verkeerde vergelijking. Sparta is als Oranje. Na jaren zoeken, is de lijn en duidelijkheid terug onder Henk Fräser, die net als Koeman zo duidelijk is als de handleiding van een Ikea-kast (met dank aan Süleyman Öztürk, verslaggever van VI). Fräser heeft een standaard neergelegd, waar iedereen zich aan moet houden. Duidelijkheid voor alles. Dat werkt. Of je nu in het amateurvoetbal bezig bent bij bijvoorbeeld de JO15 van SKNWK of bij het eerste elftal van v.v Katwijk en in het profvoetbal. Gewoon zeggen waar het op staat. En je ziet de resultaten.

Bij de strot

Wilt u nog een cliché? Ze zijn allemaal waar. Een gezegde, graag? Wie de boer laat stikken, heeft straks niets te bikken. Ook helemaal waar, maar laten we 90 minuten FC Groningen bij de strot knijpen en winnen. Eten we ervoor en erna weer heerlijk broodjes bal, frikadel of broodje kip piri piri. Met dankbaarheid en trots.

De vermoedelijke opstelling van Sparta:

Coremans, Faye, Mattheij, Vriends, Abels, Auassar, Smeets, Harroui, Rayhi, Ache en Dervisoglu.Share |
comments powered by Disqus