Dinsdag 13 Maart 2018 - 07:47

Een Winning Mood maakt het verschil

Een Winning Mood maakt verschil

Voetbal is de meest onvoorspelbare teamsport die er bestaat. Een enkel moment is vaak beslissend. We spelen nooit “best-of-seven” tegen dezelfde ploeg. Toeval bestaat.

Tot 135 minuten geleden zaten we in een mistroostig seizoen met lachwekkend veel “net niet” momenten. En dan zijn bovenstaande waarheden snel vergeten. De jaarlijkse begroting van een club wordt 1-op-1 verbonden met het aantal te behalen punten. We staan nog maar eens stil bij de fouten van de vorige trainer. Historische resultaten worden garanties voor de toekomst. Maar welke waarheid is nu het grootst: is de bal rond of hebben de bookmakers altijd op voorhand gelijk?

Komende wedstrijden tellen begrotingen, aangenomen kwaliteiten van spelers en historie al helemaal niet meer. Het grootste verschil maakt onze gevonden Winning Mood.

Voorbeelden genoeg van teams die, hoewel grotendeels onveranderd, plotseling op een hoger of lager niveau presteerde. Zeker de laatste wedstrijden van een seizoen. De wederopstanding van Excelsior en ADO afgelopen jaar. Of NEC in 2008. Of Utrecht in 1995. (ja, opa vertel eens…) Er is bijna elk seizoen wel een team aan te wijzen dat zichzelf veilig speelt op basis van een goede eindsprint.

Denk ook nog heel even aan ons kampioensjaar. We hadden goede, maar zeker geen buitengewoon goede spelers. Maar er was een Winning Mood (althans, tot half maart, daarna was het tandvleeswerk) en wedstrijden werden gewonnen. Soms met wervelend voetbal, soms gewoon met altijd die ene goal in ons voordeel.

Hieronder staat de huidige stand van de eredivisie, als elke wedstrijd gewonnen/ verloren met slechts één doelpunt verschil hetzelfde aantal punten (namelijk 1.3 punt, ongeveer het gemiddelde van 0, 1 en 3) zou opleveren. Immers: voetbal als onvoorspelbare teamsport heeft minstens één toevallig moment per wedstrijd. De wedstrijden geëindigd met meer dan één goal verschil tellen “gewoon” mee, de overige wedstrijden (1 goal verschil of gelijkspel) leveren in deze stand allemaal “1.3 punt” op.

Wij hebben het laagste aantal (namelijk 7) uitslagen met een verschil groter dan één goal (ondanks de twee zeperds in december). NAC, Willem II en Twente zijn nog slechter dan wij in het punten pakken in wedstrijden met 1 goal verschil (d.w.z. ze halen respectievelijk 9, 9 en 10 punten meer in deze stand). Wij geven virtueel 8 punten weg. Zwolle, Heracles en ADO zijn daarentegen meesters in het winnen met kleine marges, zij zouden respectievelijk 3, 7 en 6 punten minder halen als winnen met één goal verschil slechts 1.3 punt op zou leveren.

Nelom brengt loopvermogen, Nelom laat zijn man lopen. Thank God it’s Friday, Friday is geen zondagskind. Mühren is een Pastoor-jongen, Mühren is de troef van Advocaat. Kramer is een kroket, Kramer is broodnodig. Verhaar was leuk in de Jupiler, Verhaar is een Spangenaar. Dos Santos is echt slecht, Ahannach is echt goed. We hebben allemaal verstand van voetbal, maar het is verstandig om vanaf nu onze voorspelbare gaven te laten kleuren door een Winning Mood.

Vitesse-uit al jarenlang kansloos? Dit jaar niet. Zwolle-uit vorig jaar gewonnen? Dit jaar weer. Punten in de Kuip? Met Advocaat wel. Toch verlies? Volgende keer gewoon weer 3 punten.

Realisme is voor de nabespreking. Realisme is voor de zomermaanden. Realisme is voor de verdediging. Maar pessimisme vermomd als realisme is een vijand in de sport. Als de Winning Mood een verschil kan maken, dan is het onze plicht die Mood er in te houden. Supporters kunnen een klein verschil maken, maar een klein verschil is vaak alles wat nodig is.

Elmer RietveldShare |
comments powered by Disqus