Zaterdag 21 Januari 2017 - 20:45

Dik verdiend punt voor Sparta

Onze club kreeg in Alkmaar loon naar werken. Na een wat rommelige eerste en goede tweede helft dwong Sparta een verdiend punt af tegen AZ. Het werd dankzij gouden wissel Pogba 1-1!

Sparta schoot in Alkmaar uitstekend uit de startblokken. Onze club, spelend met Van Moorsel voor El Azzouzi (een taktische wissel of is onze trainer niet tevreden over de Ajax huurling?) domineerde het eerste deel van de wedstrijd en kreeg in die periode een prima kans. Op aangeven van Floranus tikte Van Moorsel in de zesde minuut net naast. Maar iets later in de wedstrijd nam AZ het initiatief over.

De Alkmaarders drongen meer aan, jaagden feller op de bal en had daarmee succes. De Spartanen slaagden er niet in de bal lang in eigen ploeg te houden waardoor een fatsoenlijk opgezette aanval een zeldzaamheid werd. Na de 6e minuut kon pas in de 29e minuut een doelkans genoteerd worden toen Calero Ruiz (zwakjes) op doel schoot.

Makkelijk overeind
Maar ondanks het weinige balbezit bleef onze club relatief makkelijk overeind omdat de thuisploeg de goede vorm leek te ontberen. Ook zij raakten de bal vaak al snel kwijt (omdat Sparta net als AZ op de bal joeg daar waar het kon) waardoor de wedstrijd rommelig oogde en de amusementswaarde niet bijster hoog was.

Dat veranderde in de slotfase van de eerste helft. Sparta slaagde er toen in de nodige goede combinaties op de mat te leggen en diverse malen gevaarlijk voor het doel van AZ te verschijnen. Jammer was het dat het telkens net niet lukte een gaatje te vinden. Daardoor werd de eerste helft afgesloten met een 0-0 stand, een score die recht deed aan de krachtsverhoudingen, maar waar Sparta eigenlijk een voorsprong had moeten nemen.
Daarmee zet onze club de lijn voort van eerdere wedstrijden; acceptabel voetbal, maar te weinig stootkracht en killersinstinct voorin.

Geleerd
AZ had geleerd van de beginfase van de 1e helft toen Sparta het beste van het spel had. Nu was de thuisclub de dominante ploeg. Dat leidde tot gevaar voor Kortsmit, maar de Sparta goalie redde in die fase tot tweemaal toe. Helaas bleek het uitstel van executie, want in de 54e minuut was het toch raak. Uit een vrije trap werd Kortsmit verschalkt door een kopbal van Luckassen. Een goal die veel te makkelijk werd weggegeven, want van een kopduel was allerminst sprake. Sanusi ging het duel veel te slap aan. Het leidde tot zijn ondergang, want een tiental minuten later werd de Belg gewisseld voor Mendes da Silva die wederom een goede invalbeurt kende!

Moedeloos
Met Mendes in de gelederen ging Sparta iets beter spelen. AZ bleef weliswaar de dominante ploeg, maar onze club liet zich zeker niet onbetuigd.
Maar helaas, je word er zo langzamerhand moedeloos van om te zien dat Sparta dan wel gevaarlijk voorin verschijnt, maar er dan vervolgens veel te weinig uithaalt; schoten worden geblokkeerd, er wordt te slap en onnauwkeurig ingeschoten en op momenten dat dat wl gebeurt verdwijnt de bal, na een prima opgezette aanval, op de paal zoals Verhaar overkwam rond de 72e minuut.

Niet opgeven
Sparta gaf echter niet op, onze club rook mogelijkheden op een punt en bleef daarom strijden voor iedere meter. Dat had succes. Het laatste kwartier van de wedstrijd werd AZ op eigen helft teruggedrongen. Met het ingevallen breekijzer Pogba zette Pastoor alles op alles om niet met een nederlaag van het veld te stappen. En gelukkig, de vele zweetdruppels die werden gelaten, waren niet voor niets. Sparta kreeg de verdiende gelijkmaker. De bal ging er nu wl in!

Pogbaaaaaaaaaaaa
Na weer een goede aanval, dit keer over links, scoorde Sparta. Een voorzet van Van Moorsel, die als spits veel beter aanspeelbaar en balvaster bleek dan El Azzouzi, belandde op het hoofd van de fors gebouwde Pogba.

Sterk in de lucht kopte hij de gelijkmaker binnen, iets wat leidde tot groot gejuich op het goed gevulde uitvak.

Met nog ruim zeven minuten (inclusief blessuretijd) op de klok was het nu afwachten of AZ de rug kon rechten. Daar bleken zij niet toe in staat. Sparta bleef de bepalende partij en was vaker op de vijandelijke helft te vinden dan AZ op onze helft.

Het lukte onze club echter niet meer om te stunten. Het bleef 1-1, een prima resultaat na een zeer acceptabele wedstrijd en een mentaal steuntje in de rug voor de belangrijke wedstrijd tegen Volendam op dinsdagavond.

Smetje op het goede resultaat was het wegzenden van Pastoor. Hij had commentaar op de leiding. Of dat betekent dat hij niet op de bank mag zitten tegen Volendam is op moment van schrijven nog niet bekend.Share |
comments powered by Disqus