Dinsdag 12 Februari 2019 - 07:52

De plank misslaan

Henk van Stee steekt had in eigen boezem, maar slaat ook de plank mis door aanpak

Deze ochtend staat er een interview met Henk van Stee in het AD/RD. Journalist Dennis van Bergen interviewde de geplaagde Technisch Directeur daags na de implosie van het door hem samengestelde Sparta.

Daarbij is het goed te zien dat van Stee hand in eigen boezem steekt: “Misschien moet ik wel concluderen dat ik de verkeerde spelers heb gehaald. En dan doel ik op het mentale aspect.” Een excuus, weliswaar wat magertjes, van de man die over het aanstellen van staf en spelers gaat.

Eindelijk krijgen wij de supporters, onder druk van fluitconcerten, getier en gevloek, gemor aan de deur van het spelershome en een finale uitbrander in het verslag op deze website te horen dat er iemand misschien dingen niet goed heeft gedaan. We mogen er blij mee zijn, excuses maakt men niet graag bij onze club. De leiding framed liever hoe goed ze de selectie voor elkaar heeft, blinkt uit in het spelen op het sentiment en zorgde met het uitspreken van de ambitie om kampioen te worden dat 6.000 supporters hun seizoenkaart verlengde. Ook vele sponsors bleven hangen, maar zullen zich, net zoals menig supporter behoorlijk belazerd voelen, nu ver voor het einde van de competitie het ultieme doel al naar klote is geholpen door technisch mismanagement. De vraag is of de excuses van Henk van Stee voldoende zijn om het gemor onder de aanhang te stoppen.

Als het gaat om oplossingen slaat van Stee de plank mis. In plaats van uit te gaan van de kracht van de selectie is het “grote jongenspraat” wat nu volgt. In het interview legt van Stee de vinger weliswaar op de zere plek en concludeert net als menig ITWM volger dat slechts enkele spelers na de winterstop stabiel zijn: Vriends, Duarte en Rayhi. De dragende oudere spelers moeten er vooral aan geloven: Korstmit, Wuytens, Drenthe, Auassar en Veldwijk kunnen zelfs op een reserveplaats rekenen als niet de gewenste over-mijn-lijk kwaliteit wordt getoond.

Fräser wordt door van Stee wel beschermd, die heeft volgens de Technisch Directeur louter goed werk verricht. Wel vreemd dat van Stee in het interview voor hem beslist dat spelers op een reserveplaats kunnen rekenen. Dat is zagen aan de poten van de trainer en een gebrek aan vertrouwen in diens kunnen tonen.

Dat van Stee niet de spelers heeft gehaald die de door hem gewenste eigenschappen beschikken is erg vervelend. Echter bereik je door repressieve maatregelen hoogstwaarschijnlijk niet het gewenste resultaat. Deze selectie heeft nu eenmaal niet de gewenste competenties en straffen voor iets wat men niet heeft werkt averechts. Wat deze selectie nodig heeft is dat het in haar kracht komt te spelen, daardoor komt de energie vrij die we dit seizoen slechts één helft (tegen Roda JC) zagen.

Van Stee stelt dat het niet aan de kwaliteit ligt en dat dit elftal in de nacompetitie in twee wedstrijden moet kunnen winnen van clubs als Go Ahead Eagles, Top Oss en FC Den Bosch. Daarin heeft hij absoluut gelijk, maar dan zal hij i.p.v. zich rechtstreeks uit te spreken dat er spelers gewisseld moeten worden zich beter kunnen wenden tot Fräser en met hem in conclaaf gaan in welk systeem onze selectie zich het prettigst voelt. En dat in samenspraak met de spelers uiteraard. Nu lijkt het of de supporters gepaaid moeten worden over wie en hoe er binnen Sparta de stevigste uitspraken doet. Tot nu toe heeft dat tot helemaal niets geleid en staan we terecht waar we staan.

Jaap uit Rotterdam

Abonnement op het AD, Trouw of Volkskrant, lees het interview HIER.Share |
comments powered by Disqus