Woensdag 05 April 2017 - 00:11

B-keus ten onder in Heerenveen

Aantreden met je tweede keus tegen een al weken kwakkelend Heerenveen... Terecht of niet? Pastoor dacht van wel en stelde de nodige spelers op die tot dusver weinig speelminuten hadden gehad in het eerste. Het pakte verkeerd uit, want na een redelijk goede eerste helft volgde een dramatische tweede. Te makkelijk weggegeven goals in combinatie met een wederom haperende voorhoede leidde tot een nederlaag met te grote cijfers.

Een bekend voetbalspreekwoord luidt dat de eerstvolgende wedstrijd de belangrijkste is. Alex Pastoor, eigenzinnig als hij is, had lak aan deze voetbalwijsheid en stelde een veredeld B-elftal op tegen Heerenveen. Is het kiezen voor spelers als Dougall, Saksela, Verhaar en rookie Alhaft te begrijpen in een week waarin we drie wedstrijden moeten spelen, of moeten we onder alle omstandigheden in de sterkste opstelling op het veld verschijnen?

Moeilijk
Die vraag beantwoorden is moeilijk, omdat er altijd wel argumenten voor en tegen te geven zijn die logisch klinken. Hoe dan ook, gezien de eerste helft had Pastoor het gelijk aan zijn zijde, want zijn 5-3-2 opstelling met eerdergenoemde spelers kwam vooral verdedigend gezien niet slecht voor de dag. Heerenveen wist zich geen raad met de defensieve instelling van Sparta en liep zich keer op keer stuk.
Daar moet wel bij opgemerkt worden dat Heerenveen allerminst in een blakende vorm verkeerde. De Friezen spelen al wekenlang ver onder hun niveau en lieten dan ook de nodige punten liggen.
Ook tegen onze club worstelden ze geregeld met zichzelf. Het leidde tot frustratie en fluitconcerten op de tribunes (ook hier duizenden lege plekken, de populariteit van het voetbal neemt duidelijk af in Nederland) .

Door de mand
Sparta wist echter geen gebruik te maken van Heerenveen's onmacht. Verdedigend zag het er dan allemaal misschien wel ok uit, aanvallend vielen we wederom weer ernstig door de mand. Slechts één kans creëren tegen een moeizaam spelend Heerenveen (een schot naast van dichtbij van Pusic) is te weinig.
Of dit anders was geweest als Sparta in volle oorlogssterkte was aangetreden is voer voor speculatie.

Maar goed, rusten met 0-0.... het kon slechter. Nu maar afwachten of Sparta haar spelletje na de onderbreking kon vervolgen.

Het licht
Dat was dus niet zo. Heerenveen bleek in de rust het licht gezien te hebben en slaagde erin een tandje bij te schakelen. Meteen kregen we het moeilijker. Maar om nou te zeggen dat Heerenveen imponeerde... Nee, dat ook weer niet. Sparta liet zich echter toch vrij makkelijk opzij zetten en gaf de doelpunten wel erg simpel weg. Heerenveen kon zo eenvoudig uitlopen naar een 3-0 score;dit mede omdat we ook in de tweede helft aanvallend op een enkel schot van Dumfries na, niets, maar dan ook helemaal niets, lieten zien.

Ergernis
En ja, dan speel je een kansloze wedstrijd en is het ergernis troef onder de supporters. De reacties, lees ze nog maar eens na in de voorbeschouwing, waren dan ook niet mals. Verhaar lijkt al zijn krediet verspeeld te hebben en ook op Dijkstra en andere spelers werd kritiek geleverd... om maar niet te spreken over de keuzes van Pastoor. Ook hij kreeg ervan langs.

Sparta leed met de 3-0 in Heerenveen haar tweede nederlaag in een paar dagen en ziet haar doelsaldo met -5 toenemen. Geen gunstige situatie met de derby tegen Excelsior op komst. Op papier een te pakken tegenstander, maar we weten allemaal dat de realiteit tegen Excelsior te vaak anders is.

Vrijdag wacht Sparta dus een pittige klus, een zes puntenpot van jewelste. Ook al verkeerden wel liever in een andere positie, toch kijken we met veel spanning uit naar deze kraker.Share |
comments powered by Disqus