Donderdag 28 Juni 2018 - 08:47

Altijd je centen op orde hebben

Wat een vervelend nieuws uit het Oosten des lands vanochtend. FC Twente, samen met dat al eveneens half Duitse en zeer onsympathieke Roda JC, één van de grote concurrenten voor Sparta komend seizoen, ligt zwaar onder vuur!

De club die nog niet heel lang geleden kampioen van Nederland werd en daarmee dacht structureel mee te kunnen doen met de top in Nederland is behoorlijk van haar voetstuk gevallen. Een verbouwing naar een supermooi en groot stadion, een financiële huishouding die nog gewiekster is dan dat van een gemiddeld Antilliaans eiland en mismanagement door een omhoog gevallen kale voetbalanalist hebben de club die in 1965 werd opgericht nu aan de rand van de afgrond gebracht.

FC Twente directeur Velderman leidt inmiddels aan de ziekte van de Wilde Ganzen en is een bedeltour gestart bij de gemeente Enschede. Hij wil dat de lokale overheid met 7 miljoen euro als garantstelling over de brug komt nadat de club in een eerder stadium al een keer 8,4 miljoen garanties werd gegeven. Ook staat er nog een lening van 17 miljoen euro uit bij de gemeente Enschede.

Velderman heeft het geld nodig om acute schuldeisers uit de Grolschveste te weren. Met de fiscus werd een schikking getroffen van 4,4 miljoen euro en er dient ook nog eens 6,3 miljoen nabetaald te worden inzake de transfer van Jesus Corona naar Porto. Met de 7 miljoen die men nu wil hebben wil men andere schuldeisers gaan betalen als de club dat niet meer kan. En dat zit er aan te komen…..

Velderman zet nu de politiek onder druk door te zeggen als de garantstelling er niet doorheen komt FC Twente failliet zal gaan en de gemeente 25 miljoen euro ziet verdampen. Pure chantage van een beleidsbepaler die zijn eigen toekomst niet meer zeker is en inmiddels uitgekotst wordt door de fans van de club uit Enschede. Een wanhoopspoging?

Wat FC Twente zou kunnen doen is dit jaar en de komende vijf jaar elke kampioensaspiratie over boord gooien en gaan zitten op de blaren die men heeft opgelopen doordat de verwarming zo hoog stond dat het financieel niet meer houdbaar was. Dat zal slikken worden zo’n sanering, maar het is niet onmogelijk. Fortuna Sittard zou men een beetje als voorbeeld kunnen nemen. Dat dit slikken zal worden door de supporters is onvermijdelijk. Maar als jezelf pretendeert niet die westelijke arrogantie te hebben dan is niets meer dan nederigheid op zijn plaats. Wel benieuwd hoeveel echte seizoenkaarthouders men dan nog overhoud.

Figuren als Evert Bleumink, die onze club zwaar benadeelde in de strijd om Xandro Schenk, moeten zich vanaf nu helemaal koest houden. Deze patjepeeër belooft dubbele salarissen uit te betalen terwijl zijn club een lege portefeuille heeft. Kwalijk en blijkbaar bedoeld om de concurrentie op een schandelijke manier een oor aan te naaien. Bij elke ontwikkeling die zich rondom deze soap zal aandienen is Sparta altijd een verliezer. Xandro Schenk zal namelijk zwaar door het stof moeten bijten en duizend maal excuses aan moeten bieden wil die het nog een beetje goedmaken bij de Sparta supporters. Een kansloze missie lijkt het. Bleumink speelde het spelletje dus op deze manier, niet om Schenk aan zich te binden, maar om deze voetballer vooral niet bij Sparta te laten tekenen. Het zou overigens niet verbazen als we komende week opeens zien dat Schenk een contract tekent bij Roda, NEC of Cambuur.

Over het functioneren van onze Algemeen Directeur Manfred Laros, kan veel gezegd worden, hij was mede verantwoordelijk voor een promotie en degradatie. Sportief zeer uiteenlopende contrasten waar ieder een mening over heeft. Eén ding kan wel gesteld worden: Financieel staat het er een stuk beter voor dan in Enschede. Sparta bevindt zich nog steeds in de meest veilige categorie (voor wat het waard is) van de licentiecommissie van de KNVB en zelfs bij terugval naar categorie 2 is er niet heel veel aan het handje. En vooral dat moet Sparta ten koste van alles behouden. Iedereen leert dat je nooit meer moet uitgeven dan dat er aan inkomsten binnen komt. Alleen daarmee houd je je club solide en balanceer je niet als koordanser FC Twente boven een afgrond van een noodlottig faillissement. Een tweede keer naar Zeist, in de donkere dagen begin jaren ’00, zou geen enkele Spartaan zich wensen, daar moet je voor altijd ver van weg blijven. Ook al is het ten koste van je prestaties. Niets is belangrijker dan de club financieel stabiel te houden zodat generaties na ons ook het zelfde unieke Sparta gevoel kunnen blijven ervaren.

Jaap uit RotterdamShare |
comments powered by Disqus