Maandag 28 Oktober 2019 - 22:45

Ad bedankt!

Peter van der Zwan is de nieuwe voorzitter van de supportersvereniging, Henk van Stee werd gekozen tot Spartaan van het jaar, maar de geslaagde Algemene Ledenvergadering stond toch vooral in het teken van het afscheid van Ad Borstlap.

Zoals bekend nam Ad afscheid als bestuurslid van de supportersvereniging. Dat is voor de vereniging gewoon erg jammer, want een beter boegbeeld van de supportersvereniging (SV) is nauwelijks te wensen, maar goed, Ad maakte tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) duidelijk dat het zijn eigen keuze was en dat hij zelf tijd vond om het stokje over te dragen. Ook in het voorwoord van de laatste Kasteelnieuws had Ad er al wat lezenswaardig over geschreven.

Ad was de afgelopen zeventien jaar bestuurslid van de vereniging en de laatste negen jaar voorzitter. Dat zijn heel wat jaartjes en dat betekent ook heel wat uurtjes vrijwilligerswerk. En soms mogen we daar met z'n allen best even bij stilstaan. Alle bestuursleden van de SV hebben een Sparta hart en vanuit dat rood-witte hart besteden ze vrijwillig veel tijd om zichtbare en minder zichtbare zaken goed te laten verlopen, net als uiteraard andere vrijwilligers bij de club.

Afijn, terug naar Ad. Hij heeft het vermogen om met jong en oud door ťťn deur te kunnen en hij werd ondanks meningsverschillen (die er altijd zijn) als voorzitter van de SV door een zeer brede groep supporters gewaardeerd. Dat komt door zijn persoonlijkheid, maar ook omdat Ad in de praktijk liet zien een echte supporter te zijn. Hij was veelvuldig aanwezig bij thuis- en uitwedstrijden, een vleugje stevigheid als het om derby's ging, groteske vreugde bij promotie en bij tijd en wijle diepe teleurstelling zoals alle Spartanen dat wel kennen.

Ook de redactieleden van ITWM -allen tevreden lid van de SV- bedanken Ad zeer voor zijn inzet voor de club. Hij gaf zelf aan dat hij ook zal blijven komen naar het supportershome -iets wat lang niet alle ex-SV bestuurders nog deden nadat ze stopten- en ook zal hij af en toe plaatjes blijven draaien. Dat is mooi, want muzikale iconen als The Doors, The Beatles en Jefferson Airplane moeten uiteraard overgedragen worden aan jongere generaties (al is ook hier lang niet iedereen binnen de club het mee eens - Sparta Rotterdam: ook voor al uw muzikale discussies).

Afijn, bij deze dus een woord van dank vanuit ITWM, maar tijdens de ALV werd Ad door het bestuur van de SV ook nog eens uitgeroepen tot Lid van Verdienste van de Supportersvereniging. En terecht!

Daar ging Sparta nog even over heen. Voor Ad geheel onverwacht reikte directeur Manfred Laros hem het Delftsblauwe Bord met de afbeelding van Het Kasteel uit. Zie ook de foto boven dit artikel - gemaakt door Awť Krijger en geplukt van www.sparta-rotterdam.nl. Dit wordt bord uitgereikt aan een selectie groep Spartanen (aan spelers met meer dan 250 officiŽle wedstrijden, werknemers die 12,5 jaar in dienst zijn, vrijwilligers die 25 jaar lang de club ondersteunen en Spartanen met speciale verdiensten voor de Kasteelclub). Sparta meent dat Ad tot deze laatste groep behoort en ook hier kunnen we niet anders melden dan: volkomen terecht. Laros en Wesley van der Stam waren speciaal om deze reden aanwezig waarvoor de complimenten. Ad was op mooie wijze geŽmotioneerd door het verkrijgen van dit bord en het maakte zijn afscheid compleet.

Succesvolle ALV

Effe reclame tussendoor: ook lid worden van de SV? Dan kan! Surf via deze link naar de site van de SV en het spreekt verder voor zich. Voor leden en niet leden gaat dit verslag gewoon effe verder.....

De ALV dus stond met name in het teken van het afscheid van Ad, maar was sowieso succesvol. Even de belangrijkste punten op een rij.

-Er waren bijna 65 personen aanwezig (51 officieel ingetekende supporters) en dat is uitstekend bezocht voor een ALV van de SV.

-De vrijwilligers van het jaar waren ditmaal de 12 supporters die jarenlang het vervoer van oud-speler Wout Holverda naar de wedstrijden van het eerste elftal hebben geregeld. Wout en zijn zoon waren ook nog even aanwezig en zijn zoon had nog een kort, maar oprecht en mooi woord van dank over richting de vrijwilligers. Holverda kreeg een mooi applaus. Laten we hopen dat het de geweldige ex-spits zo goed mogelijk blijft gaan, als naar omstandigheden mogelijk is.

-Ook Marja Ė de vrouw van Ad Ė werd nog even apart bedankt; zij is officieel vertrokken als lid van de buscommissie, al blijft ze af en toe nog bijspringen.

-Henk van Stee (ook aanwezig) werd door de SV uitgekozen als Spartaan van het jaar. Terecht toch Spartanen? Hij heeft een promotiewaardige selectie samengesteld en dit jaar een eredivisiewaardige selectie. Op een vraag antwoordde Van Stee overigens dat hij zeker niet tijdens dit seizoen weggaat, welke club er ook langs komt.

-Peter van der Zwan is de nieuwe SV voorzitter. Een logische keuze van het bestuur, succes Peter!

-Er komt een tijd dat de ALV op de derde dinsdag van september gaat worden gehouden en penningmeester Bart Hoving het home juichend met een koffertje boven het hoofd binnenloopt. De financiŽn zagen er dit jaar uit prima uit, keurig gedaan!

-Het aantal betalende leden is fors gegroeid, mede dankzij de inzet van Wim Duiverman. Er hebben er nu 945 mensen een lidmaatschap betaald en 1045 hebben zich ingeschreven, maar 100 hebben er nog niet betaald. Op naar de duizend!

-In de toekomst zijn er wel wat financiŽle vraagtekens voor de SV. Een beetje technisch verhaal, maar samengevat: momenteel hoeft de SV geen BTW te betalen, maar als de omzet blijft stijgen, moet de SV straks BTW over de volledige omzet gaan betalen. Dat geld moet ergens vandaan komen. Het bestuur van de SV deed een (onder voorbehoud) voorstel om de prijs van muntjes in 2021 te verhogen (van 1,90 euro nu) naar 2,20 euro voor leden en naar 2,40 voor niet-leden. Dit ging de aanwezigen iets te ver. De prijs voor leden moet schappelijk blijven zo was de consensus (de prijs voor niet-leden mag best verder stijgen, misschien worden mensen dan weer wat sneller lid) en voorlopig komt er slechts een stijging naar 2,00 euro voor een munt. Maar ongetwijfeld komt dit onderwerp op termijn terug.

-Er wordt serieus nagedacht over de eventuele verhuizing van het supportershome naar een plek onder de Denis Neville tribune. Dit alles hangt wel af van hoe het met het stadion verloopt. Manfred Laros hoopt uiterlijk in maart 2020 uitsluitsel te krijgen van de inzet van de gemeente Rotterdam. Maar ja, dat is hoop en nog zeker geen garantie.

De vergadering verliep lekker vlot. Bij de rondvraag kwamen nog wat zaken aan de orde.

-Zo gaat er misschien een busreis georganiseerd worden om (een wedstrijd van) Rick van Drongelen in Hamburg te bezoeken. Sparta wil dit opmerkelijk genoeg wel een beetje sponsoren, zo gaf Laros aan.

-Na een kritische vraag over het huidige Sparta-shirt bleek dat er nu al gesprekken gaande zijn over hoe het Sparta shirt volgend seizoen er wat meer Spartaans uit kan komen te zien. Aan de sponsor-uitingen zal weinig te doen zijn, maar on-Spartaans lelijke rode vlakken aan de zijkant en een horizontale streep onder aan het shirt zou wel voorkomen moeten kunnen worden. Met name de Stichting Sparta 1888 zou hier een belangrijke rol in kunnen gaan vervullen.

Aan het einde werden de vragen wat absurder. Het ging over buschauffeurs die zich moesten voorstellen en op een gegeven moment zelfs een vraag over een AD poll waaruit mensen konden stemmen op Fraser als de nieuwe trainer van Feyenoord. Dan wordt het tijd op te stoppen en gelukkig gebeurde dat ook. De nieuwe voorzitter sloot de vergadering, waarna nog een hapje en een drankje genomen werd.

Al met al was het een succesvolle ALV, wat natuurlijk ook leuk was voor Ad, die overigens nog net iets blijer was met zijn Delftsblauwe Bord ;D.Share |
comments powered by Disqus