Donderdag 02 Maart 2017 - 06:54

Aanvallende onmacht breekt Sparta op

Sparta heeft er alles aan gedaan, maar we hebben het niet gered. Een stug en goed verdedigend Vitesse weerhield een fel aanvallend, maar onmachtig Sparta van een finaleplaats. Helaas reizen we niet af naar de Kuip en moeten we ons richten op de degradatiestrijd.

En is dat terecht? Gezien het spelbeeld niet. Sparta was zeker wel de betere ploeg op het veld, maar omdat voetbal nu eenmaal gaat om het scoren van doelpunten zagen we toch een finaleplaats aan onze neus voorbij gaan.

De aanvallende onmacht van Sparta was eigenlijk het verhaal van de wedstrijd. Onze club knokte en vocht dat het een lieve lust was en speelde af en toe zeer behoorlijk voetbal, maar eenmaal in de buurt van het strafschopgebied aangekomen werden we afgestopt door een zeer compact verdedigend Vitesse. Geholpen door een vroege voorsprong van Baker in de 13e minuut waarbij onze verdediging er nou niet bepaald goed uitzag (we gaven een zee van ruimte weg, waarna Kortsmit niet goed ingreep) kon Vitesse achterover leunend de wedstrijd vervolgen. Dat ging de Arnhemmers goed af. De strijdwijze van de afwachtende houding, het daarmee schoonhouden van het zestien metergebied en uitbreken middels de counter bleek gedurende de 90 minuten een effectief wapen.

Want Sparta had het er maar moeilijk mee. De eerste helft gingen beide ploegen nog gelijk op, maar zag je al dat we een moeilijke avond tegemoet zouden gaan. Zoals eerder gezegd liep het allemaal best ok en zag het spel ondanks enkele klungelige momenten er verzorgd uit, maar echt gevaarlijk kon Sparta maar niet worden. Het nipt naaste schot van Cabral bleek de eerste helft Sparta's enige echt goede kans.

Na rust drong Sparta met het verstrijken van de minuten feller en feller aan, maar ook nu werd de grens van het toelaatbare bij het strafschopgebied bereikt. Pastoor merkte dat ook en bracht nog voor de 60e minuut twee aanvallende krachten in het veld. Met Pogba en Goodwin kregen we er twee verse spelers bij en omdat we ook achterin 1 tegen 1 gingen spelen (Dumfries verhuisde naar rechts op het middenveld) werd het op de helft van Vitesse drukker en drukker.

Maar helaas, het mocht allemaal niet baten. Sparta drong sterk aan, maar bleef aanvallende onmacht uitstralen. De creativiteit ontbrak om het Vitesse echt lastig te maken waardoor de Arnhemmers relatief makkelijk overeind bleven en bij momenten levensgevaarlijk werden. Een van die momenten werd Sparta fataal, want uit een messcherpe counter werd het 0-2. Later kon Vitesse zelfs verder uitlopen, maar een bal op de paal en een schot net voorlangs verdwenen niet in het net.

Sparta kwam rond de 72e minuut terug in de wedstrijd. 60 seconden na de 0-2 van Baker gleed Kashia de bal in eigen doel. Dat een Vitesse speler scoorde voor onze club zegt genoeg over ons 'torinstinct' deze avond, want hoe graag we het ook wilden, het lukte maar niet. De ene aanval volgde de andere op, maar omdat afstandschoten uitbleven, hoekschoppen en vrije trappen heel erg slecht werden genomen, zag het er naar uit dat we tot 2021 door moesten voetballen om de gelijkmaker te kunnen scoren.

Zelfs vanaf de strafschopstip lukte het niet. Dit omdat de scheids een overduidelijk geval van hands afdeed als onopzettelijk. Ook de videoref kwam tot deze conclusie dus stonden we als Sparta machteloos.

Vitesse trok de minimale voorsprong ondanks de hevige druk toch relatief makkelijk over de eindstreep waarna ons bekersprookje na o.a. prima wedstrijden tegen PSV, Heracles en een thriller tegen Volendam uiteenspatte.

Ondanks de domper kon het Sparta publiek waardering opbrengen voor de getoonde strijd. Onder applaus liepen de spelers langs de tribunes.

Ons rest nu niets meer dat de degradatiestrijd, te beginnen tegen onze geliefde buren uit Rotterdam zuid. Dat zal een lastige klus worden, maar heel misschien, als Sparta hetzelfde spel en aanvallende dadendrang kan vertonen als tegen Vitesse, maar dan ietsje gevaarlijker kan worden en ook nog eens de hoekschoppen en vrije trappen beter gaat nemen zit er heel, heel, heel misschien een stuntje in en spelen we daarmee de kater van het mislopen van de bekerfinale weg.Share |
comments powered by Disqus